EMULSJA na bazie skorup jaj

Jest to płynne wydanie witaminizatora. Podobnie jak on, nie zawiera żadnych szkodliwych dla ludzi i roślin związków. Jest naturalnym wzmocnieniem dla wielu gatunków kwiatów i roślin uprawnych.  Zawiera komplet makro i mikro składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny. Zapewnia obfite i długotrwałe kwitnienie oraz intensywne wybarwienie i ukorzenienie roślin. Zapobiega chorobom grzybowym. Drobno przetworzone skorupy jaj w połączeniu z wodą dejonizowaną oraz jonami srebra i środka przeciwgrzybowego tworzą płynną zawiesinę. Stosowanie emulsji polega na bezpośrednim podlewaniu pod rośliny, zachowując dawkowanie podane w instrukcji.  Emulsję  można również wymieszać z wierzchnią   warstwą   podłoża. Jest doskonałym i  naturalnym  źródłem  wapnia (węglan wapnia), który jest niezbędny dla roślin zwłaszcza tych, które najlepiej rosną na glebie o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6 – 7,2). Doskonale nadaje się do odkwaszania gleb kwaśnych. Można ją zatem bez obaw stosować do zasilania warzyw (pomidorów, cukinii, cebuli, fasoli, kapusty), owoców (winorośli) oraz roślin ozdobnych (lawendy, piwonii, liliowców, ciemierników, dereni i wielu roślin na skalniaki). Świetnie nadaje się także jako nawóz dla wielu domowych roślin doniczkowych.

 

Nie stosuje się jej jednak do zasilania roślin kwaśnolubnych (w szczególności borówek, wrzosów, wrzośców, rododendronów a także doniczkowych azalii, paproci i storczyków).

 

Nie stosować do grup roślin:

  • Abelia koreańska
  • Ambrowce amerykańskie w odmianach
  • Aronia czarnoowocowa
  • Azalie w odmianach
  • Berberysy w odmianach
  • Błotnia leśna
  • Dabecja kantabryjska w odmianach
  • Derenie w odmianach
  • Enkiant dzwonkowaty
  • Głogownik kosmaty
  • Hortensje w odmianach
  • Kalina szerokolistna w odmianach
  • Kiścienie w odmianach
  • Klony palmowe w odmianach
  • Magnolie (lubią lekko kwaśną glebę)
  • Oczary pośrednie w odmianach
  • Ostrokrzewy w odmianach
  • Pierisy japońskie w odmianach
  • Różaneczniki (rododendrony) w odmianach
  • Storczyki
  • Wrzosy w odmianach
  • Wrzośce w odmianach
  • Żarnowiec miotlasty w odmianach
  • Żurawina wielkoowocowa

Skład produktu:

  • skorupy jaj
  • woda dejonizowana
  • jony srebra
  • środek przeciwgrzybowy

Skład chemiczny skorupy:

  • wapń w postaci węglanu wapnia – 98,4% (CaCO₃)

  • magnez w postaci węglanu – 0,9%

  • fosfor w postaci fosforanów – 0,7%

  • W tym składzie substancje mineralne: żelazo, siarka, jod, molibden, magnez, fosfor, aniony węglanowe.

 

 

Przed zastosowaniem WITAMINIZATORA zalecamy sprawdzenie pH gleby oraz wymogów podłoża dla danej rośliny

 

Jak sprawdzić pH gleby ?

Wystarczy wykorzystać glebowy kwasomierz, który można kupić bez problemu w każdym sklepie ogrodniczym.

 

odczyn gleby zakres pH
bardzo kwaśny < 4.5
   
kwaśny 4.6 - 5.5
   
lekko kwaśny 5.6 - 6.5
   
obojętny 6.6 - 7.2
   
zasadowy > 7.2